Výběr členů

A1 SYSTEM® E.S.S. LLC LÉKAŘSKÝ DŮM V MEZIBRANSKÉ s.r.o. Architektonická kancelář VJEM Architektonická kancelář sm.A.A A1 LEKTOR® VT Centrum
Vývoj on-line a mobilních aplikací

Partneři

BOZPprofi.cz

BOZP v malých firmách

BOZP v malých firmách

Společnosti s 25 a více zaměstnanci většinou oblast BOZP a požární ochrany řeší, nejčastěji subdodávkami. Jak je to ale s povinnostmi u firem menších?

Mnoho firem s méně než 25 zaměstnanci často ani netuší, že nějaké povinnosti v oblasti BOZP a PO mají. Platí to zejména u firem kancelářských, které nemají vlastní prostory. O požární bezpečnost budovy se stará její provozovatel a firmy tak mají pocit, že již nic řešit nemusí.

Není to ale pravda. Povinnosti má každá firma se zaměstnanci, minimálně v oblasti školení, pracovně-lékařských služeb a administrativy.

Jak povinnosti BOZP a PO plnit jako malá firma?

Existují v zásadě dvě cesty:

  1. Externí OZO: plnění povinností můžete zadat dodavateli služeb v oblasti BOZP a PO. Pro většinu malých firem se vyplatí zejména živnostníci nebo regionální subjekty s malými administrativními náklady. Výdaje se pak mohou pohybovat v řádek jednotek tisíc ročně, často mezi dvěma a pěti tisíci.
  2. Absolvovat školení: hlavně v případě kancelářských společností se vyplatí proškolení zaměstnance, který pak má celou agendu nestarosti. Ono to ve výsledku není nijak složité. Asi nejjednodušší variantou je on-line školení minima BOZP na adrese  https://www.bozpprofi.cz/oncbpmin/onb/. Kromě samotného školení získáte také základní sadu profesionálně zpracovaných dokumentů, která by malým firmám měla plně dostačovat, pokud nejde např. o rizikovou výrobu výbušnin apod.

Závěrem

Ať již z nevědomosti nebo z nedbalosti, mnoho malých firem v ČR zákonné povinnosti v oblasti BOZP a PO neplní. Protože nejsou příliš kontrolovány, není to na první pohled velký problém. Ten ale nastane, pokud dojde k pracovnímu úrazu, nedej bože s trvalými následky. A že pracovním úrazem je i hlava rozbitá pádem na nábytek při omdlení. Pokud se to stane na schodech, může jít i o pracovní úraz smrtelný.  Pojišťovna pak zkrátí nebo zcela odmítne plnění a náklady ponese zaměstnavatel, a to i po dobu desítek let.

 

Autor: Jiří Eder
Prezident ČKPB

Sdílet na: Sdílet na Google+ Sdílet na Facebooku Sdílet na Google+ Sdílet na Twitteru

3. 10. 2017

©2016 - 2017 Česká Komora Požární Ochrany a Bezpečnosti Práce, z.s.